Utlopp för kreativiteten

Datum: 2013-11-20 Tid: 05:22:00

 
Fotot tillhör Cindy DigitalFantasyArt
 

Jag har läst att många konstnärer, författare, musiker och entreprenörer är högkänsliga själar eftersom vi har en tunn skiljevägg mellan omedvetet och medvetet, vilket gynnar kreativitet och nytänkande. Jag själv lever ut min kreativitet genom att skriva, fotografera och rita. Det går i perioder med vad jag tycker är mest roligt. Det viktiga med aktiviteten är att den ger mig både energi och vila. Att det finns en bra balans så den är utmanande och intressant nog för att jag inte ska bli uttråkad samtidigt som den inte får göra mig överstimulerad.

 

Men det tar på krafterna att vara vidöppen, mottaglig och sensitiv. Känslor slukar energi. Jag behöver mycket lugn och ro för att orka. Då jag har lätt för att bli överinspirerad måste jag akta mig noga för att inte slita ut mig när kreativitetslusten faller in. Jag har för många halvfärdiga och halvstartade projekt i bagaget vilket inte heller är bra för självkänslan.

 

Det har varit väldigt typiskt mig (och högkänsliga överlag har jag läst) att rusa in i något jag brinner för och tycka det är så kul att jag glömmer allt annat omkring mig. Då äter jag inte, sover dåligt och all energi och fokus läggs på projektet tills det är "perfekt". Så gjorde jag i flera år men det var dömt att misslyckas. Alla mina energidepåer tömdes för snabbt. Snart blev det roliga projektet bara ångestförknippat och därmed aldrig färdigt. Så idag är jag mycket noga med att lyssna på min kropps signaler så jag vet när det är dags att vila.

 

Kreativitet är något jag får utlopp med på fritiden vilket gör att jag egentligen inte har några krav på mig. Ändå kan jag tycka att det är svårt att inte sätta press på mig själv eftersom jag brinner för utveckling och hela tiden vill framåt. Så, det är viktigt att min kreativitet hålls så kravlöst som möjligt. Jag försöker att få in mycket spontanitet och bara följa hur lusten faller in så jag undviker att planera och sätta för höga mål. Målet med aktiviteten är att den ger mig lugn och energi, utvecklar och förgyller min vardag. Aktiviteten får aldrig begränsa mig eller tömma mina energidepåer för då är jag fel ute, oavsett hur roligt det är!