Filmen Apocalypto - Släpp rädslan

Datum: 2013-02-02 Tid: 22:06:00

Bilden är hämtad från www.iphonewallpaperhi.com
 
Jag såg Apocalypto när den kom ut 2006 så det var ett bra tag sedan. Men kände för att se den ikväll och förstod snabbt varför. Den här filmen visar med sin fantastiska historia hur rädsla funkar och vad som händer när vi övervinner den. Jag vill också påstå att den handlar om tro och hopp. Mel Gibson är riktigt skicklig med sina dialoger men också att få skådespelarna att växa i sina roller.

 

Att först se hur huvudpersonen brottas med sin genomskärande rädsla (som är fullt berättigad med tanke på filmens hemska handling) för att därefter finna en slags inre styrka, tro och tillit med att helt överlåta sitt öde till något högre "Det som händer, det händer och det som händer är meningen att det händer" till att slutligen övervinna rädslan helt med "Jag är inte rädd, jag är närvarande nu, jag är här nu" var en otroligt stark upplevelse.

 

Filmens handling visar också tydligt hur rädsla får oss att tappa fokus. Det finns många scener men jag gillar framförallt jakten i skogen i slutet av filmen där huvudpersonen försöker fly undan sina fiender. När han oroar sig för sina kära, för hur han ska lösa det hela så tappar han fokus och blir skadad. Det är för att rädslan styr över honom då. Men när han koncentrerar sig på ögonblicket, finner tillit och styrka är han oövervinnerlig och allt flyter på. Så fungerar attraktionslagen. Den energi du sänder ut återkommer till dig. Allt handlar helt enkelt om att släppa rädslan och leva i nuet.

 

Enligt mig är meningen med livet att utvecklas, lära oss och bli fullt lyckliga. Att bli fullt lycklig innebär att du älskar dig själv villkorslöst och lever i ögonblicket. För att göra detta måste du ha en inre tillit och för att få den måste du övervinna dina rädslor då de begränsar dig så du inte kan utvecklas. Jag säger inte att det är lätt. Vi har alla våra rädslor. Jag med. När jag övervinner mina gamla rädslor så kommer nya för det är så det funkar eftersom livet funkar så. Men rädsla är något vi lär oss och vi behöver inte vara rädda bara för att vi har rätt att vara det. Vi väljer själva om vi vill släppa våra rädslor.

 

Hur gör man då? Tillit, skulle jag säga. Tillit där du känner att allt löser sig på det sättet det är meningen att det ska göra, oavsett hur svårt det känns. Så, släpp rädslan, gör det du tycker är jobbigt och får ångest av oavsett hur svårt det känns och lita på att det kommer något gott ur det hela sedan.

 

“Expose yourself to your deepest fear; after that, fear has no power. You are free.” 

― Jim Morrison